MTB Bandenspanning

Bandenspanning... een dingetje waar je het onderling nogal eens over hebt tijdens het fietsen. Er zijn diverse factoren die bepalen hoeveel druk jij in je band wilt hebben, dat ligt onder andere aan de ondergrond (het weer), het soort banden en aan de wensen en gewicht van de rijder (niet geheel onbelangrijk).

Wanneer je teveel lucht in je banden hebt heb je minder grip en vooral op een zanderige ondergrond snijdt je band in de grond, en heb je minder controle. Op een hardere ondergrond wil je juist harde banden hebben, met minder weerstand ga je sneller over het parcours heen.

Het is ook zo dat het voor- en achterwiel ieder een andere functie hebben. Het meeste gewicht komt op het achterwiel. Kracht zetten en snelheid maken doe je via het achterwiel, sturen en remmen voornamelijk met het voorwiel. De luchtdruk kan in de voorband dus minder dan in de achterband.

Het is wel eens leuk te testen wat bandenspanning nu eigenlijk doet, fiets een aantal keren hetzelfde stukje en verander daarbij de luchtdruk in je band. Dan kan je voor jezelf bepalen wat je prettig vind. Dit is uiteindelijk per persoon verschillend en niets is goed of fout. Ga maar eens lekker los.

Scroll naar boven